Behandeling / Coaching

Behandeling / Coaching

Vanuit het Autisme Expertisecentrum bieden we ook coaching en behandeling.

U komt alleen voor behandeling in aanmerking als u bij ons ook diagnostisch bent onderzocht. Het kan zijn dat u na het diagnostisch onderzoek nog enige tijd moet wachten voordat behandeling kan starten. Bij behandeling kan het gaan om kortdurende (tot 15 afspraken) of langer durende trajecten. De behandeling wordt uitgevoerd door Vivian Snouckaert, Linda ten Barge, Lidia Fernandes Pinto of Annelies Spek.

Voor coaching is er geen wachttijd en is voorafgaand geen diagnostisch onderzoek bij ons nodig. Maar let op: coaching wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars. Bij coaching gaat het doorgaans om trajecten van zo’n 10 tot 15 individuele gesprekken (inclusief intakegesprek). De coaching wordt gegeven door Michelle Kiep of Cindy Nass (u kunt zelf uw voorkeur aangeven). Zij worden hierbij gesuperviseerd door Annelies Spek.

Hoe werken wij?
Wij geloven sterk in individuele coaching en behandeling, aangepast op de behoeftes van de persoon zelf. Als u het prettig vindt, dan kunnen we bijvoorbeeld ook het naastgelegen bos inlopen en al wandelend praten. Als het goed weer is dan kan de mindfulness eveneens buiten, in het bos, plaatsvinden. Vrij dichtbij is er een zandvlakte waar u prima kunt mediteren. Verder kunnen de gesprekken ook via skype of telefonisch gevoerd worden, als het u teveel belast om naar ons toe te komen. Onderaan deze pagina vindt u het aanmeldformulier.

Wij bieden de volgende vormen van coaching en behandeling aan:

Psycho-educatie
Bij psycho-educatie leert men wat ASS is en hoe dit van invloed is op iemands dagelijks leven. Wij bieden individuele psycho-educatie, waarbij u zelf kiest in welke onderwerpen u zich wilt verdiepen. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat dit beter werkt dan een groepsprogramma met vaste onderdelen (klik hier voor artikel uit het WTA). Onze modules zijn bijvoorbeeld gericht op informatieverwerking en prikkelverwerking, maar ook op praktische onderwerpen zoals relaties, werk, seksualiteit en vrije tijd. De inhoud van de modules is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten en bevatten ook praktische tips. Meer informatie kunt u lezen op: Algemene inleiding psycho-educatie

EMDR
EMDR is een veelgebruikte therapievorm bij trauma’s en angstklachten, die zijn ontstaan na een nare gebeurtenis. Het doel van EMDR is het verwerken van de nare herinnering, waardoor de (angst)klachten verminderen. De EMDR die wij bieden is aangepast aan de informatieverwerking van ASS.
We beginnen met uitleg geven over wat EMDR precies inhoudt (u kunt hierover al lezen op: www.emdr.nl)
Daarna bespreken we heel grondig en gedetailleerd wat het trauma of de angst precies inhoudt. Vervolgens starten we met de EMDR en houden we samen goed in de gaten of het u voldoende helpt.

Mindfulness
Bij mindfulness leert men verschillende meditatietechnieken aan, die in het dagelijks leven toegepast kunnen worden. Mindfulness is wetenschappelijk onderzocht, de resultaten laten zien dat mindfulness kan helpen om meer rust in het hoofd te verkrijgen, waardoor somberheidsgevoelens en angsten afnemen. Ook kan het mensen met ASS helpen om beter in te slapen en minder stress te ervaren. In totaal gaat het vaak om ongeveer tien individuele sessies, waarin u de verschillende meditatietechnieken aanleert. We bespreken uitgebreid waar de meditaties u bij kunnen helpen en ontdekken samen wat voor u de beste momenten zijn om te mediteren. Bij de mindfulness werken we met het boek: ‘Mindfulness bij volwassenen met autisme’. Meer informatie over het boek en over mindfulness is te vinden op: www.mindfulnessbijautisme.nl.

Running Therapie
Running Therapie is een vorm van coaching waarbij je fysiek bezig bent door middel van hardlopen. In de eerste sessie wordt samen het doel besproken en wat hierin persoonlijk haalbaar is qua conditie en opbouw van het hardlopen. Tijdens de sessies hierna wordt er aan de hand van een individueel schema samen hardgelopen en is er aandacht voor het effect van het bewegen op de psychische klachten. Er zijn inmiddels diverse wetenschappelijke studies verricht naar Running Therapie en beweging bij volwassenen met ASS. Hieruit komt onder andere naar voren dat na running therapie gevoelens van boosheid, vermoeidheid en somberheid afnemen.  

Cognitieve gedragstherapie
Bij cognitieve gedragstherapie (CGT) gaan we ervan uit dat gedachten van invloed zijn op gevoelens en op gedrag. Tijdens de therapie gaan we niet-helpende gedachten onderzoeken en zonodig bijstellen. Hierdoor leert men anders tegen situaties aan te kijken of er op een andere manier op te reageren.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat CGT mensen met autisme kan helpen om minder last te hebben van somberheid, angst en piekeren. Ook kan CGT helpen om positiever over jezelf te denken. Bij CGT beginnen we met een intakegesprek om samen te bepalen welke doelen we willen bereiken en maken we hier een plan voor. De therapie zelf bestaat uit individuele gesprekken en huiswerk (oefeningen en informatie bijhouden).

Aanmelden voor coaching
Als u zich wilt aanmelden voor coaching dan vult u het aanmeldformulier in.
Op basis van de ingevulde vragenlijst schatten wij in of u bij ons terecht kunt (we bieden geen langdurige coaching of coaching bij complexe problemen zoals ernstige somberheidsklachten). Hierover informeren wij u per mail.
Het intakegesprek duurt ongeveer een uur. Na dit gesprek hoort u zo snel mogelijk of u bij ons kunt starten met coachingsgesprekken.

Aanmelden voor behandeling
U kunt zich niet apart aanmelden voor behandeling. Bij het uitslaggesprek na het diagnostisch onderzoek kan worden besproken of u wij de behandeling kunnen bieden die u nodig hebt en waar deze behandeling op gericht zal worden.

Kosten voor coaching
Coaching wordt niet vergoed door de verzekeraar (we zijn niet aangesloten bij een beroepsvereniging voor coaching). U zult de kosten dus zelf moeten betalen. De kosten zijn 90 euro (exclusief 21 % btw) per coachings/intakegesprek. Een gesprek duurt in principe 45 minuten, daarnaast wordt 15 minuten gerekend voor voorbereiding en administratie. In overleg kan worden gekozen voor kortere of juist langere sessies.
Klik hier voor aanmeldformulier Coaching!

Na het invullen kunt u het formulier per Email sturen naar:

info@autismeexpertise.nl

U kunt het formulier ook uitprinten en per post versturen naar:

Autisme Expertisecentrum
Goyergracht zuid 39
3755MZ  Eemnes.